Friday, March 16, 2012

Online kupovina...

   Da utvrdimo odmah, ovo će biti jedan suvoparan tekst, ali pišem ga jer ste vi to tražili. Dobro se skoncentrišite. 
   Cilj je da vam izložim korisne informacije o kupovini preko interneta, da vam dam savete i da izložim sopstveno iskustvo. Većina vas je sigurno skeptična prema ovakvom načinu kupovine, znam jer sam i ja bila. Čak i sad, kada imam desetine i desetine kupovina iza sebe, budem nervozna kada isprobavam novi sajt. 
   Ima više razloga zbog kojih vredi pokušati sa ovakvim načinom kupovine, a po meni najznačajniji su nemogućnost da pronađete određenu vrstu garderobe kod nas, mali izbor brendova (bar je tako u NS), fenomenalne rasprodaje kao i cene uopšte. + Nema smaranja sa neljubaznim prodavcima, odmeravanjem vaših kupovnih mogućnosti po onome šta ste obukli itd. Koliko sam samo puta bila tome izložena, muka mi je od tih fazona...

Način plaćanja:
   Ja imam iskustva sa karticama koje su isključivo za plaćanje preko interneta. One su odlične jer se tako možete  bar na neki način kontrolisati, makar malo (jer lako je da se otrgnete kontroli, kada ne držite novac u rukama dok plaćate i imate osećaj kao da ste dobili lepe stvarčice na poklon...bar je moj slučaj takav). Pri otvaranju ove kartice dajete depozit od 20 eura koji ne mogu biti skinuti sa kartice (to je sl. sa VISA Virtuon karticom Raiffeisen banke, najbolje je da se raspitate u svojoj banci da li imaju i koji su uslovi...), a pri zatvaranju računa taj novac vam se vraća. Dakle, u pitanju je pre-paid kartica na koju uplaćujete onoliki iznos koji vam je potreban da biste obavili kupovinu. Na forumima sam čitala da koriste i druge vrste kartica i da su pozitivna iskustva, ali ja o tome ne znam ništa. Mislim da će plaćanje biti mnogo sigurnije i lakše kada Pay Pal počne saradnju sa Srbijom, naročito zbog toga što mnogi sajtovi imaju mogućnost plaćanja samo preko Pay Pal-a. Plaćanje se na nekim sajtovima može obaviti i putem western union-a, provizija zavisi od iznosa koji uplaćujete.

Opasnosti koje vrebaju
- Da vam ne pošalju robu koju ste platili. Šansa da se ovo desi je po mom iskustvu, a i po onome što sam čitala na forumima na ovu temu, gotovo nepostojeća. Naravno u slučaju da kupujete kod proverenih prodavaca.
- Da vam skinu lovu sa kartice, a da vi i niste obavljali kupovinu. Meni se to desilo jedanput, davno. Skinuli su mi iznos od oko 5 eura. Posle toga sam uzela novu karticu i nije se ponovilo. Sada kartice imaju, čini mi se, veću zaštitu nego ranije. I zbog toga preporučujem pre-paid kartice koje su samo za plaćanje online. Mislim, kako da vam skinu novac ako ga nemate na kartici?!

Dostava u Srbiju
  Većina sajtova ima dostavu u Srbiju, ali još uvek postoje oni koji je nemaju. Uvek proverite Delivery and Shipping information na sajtu koji vas interesuje. Ako informacije ne možete da pronađete pošaljite im mejl sa svim pitanjima koje imate!!!! Ono što napamet mogu da kažem je da se cene dostave veoma razlikuju..Iz Evrope je od 5-10 eura, dok je iz SAD-a nešto skuplja i iznosi od 5-35 dolara, često zavisi od težine proizvoda, a postoji i limit u težini. Iz Kine takođe često obračunavaju po težini i često se dešava da je dostava skuplja od samog proizvoda. Vreme za koje roba stiže do vas se takođe veoma razlikuje, iz Evrope uglavnom stiže za 7-14 dana, dok iz Kine stiže za 5-25 dana (češće za 25 nego za 5!)

Limiti, carine, porezi, takse
  Ukoliko poručujete robu u vrednosti do 50 eura (roba+poštarina), neće vam biti naplaćena carina i porez. Ukoliko je roba poklon mislim da je limit 75 eura. Ipak, nije sto posto sigurno da će vam biti naplaćena ako je iznos veći, kao ni da neće ako je manji. Nadam se da shvatate šta želim da kažem...Dosta zavisi od raspoloženja carinika, a dosta i od toga koji je način dostave. Šta to znači? Ako roba ide FedEx-om, DHL-om i sličnim službama verovatnoća je veća da će biti ocarinjena, dok je manja ako ide nekim standardnim putem dostave. Zato ja uvek biram standardni shipping ukoliko je moguće, koji je uvek i najjeftiniji. Carina iznosi od 10-20% (ako ne i 30 % na neku robu), a porez je 18%. I to se naplaćuje tako što se na iznos robe i dostave zajedno obračuna carina, pa onda na taj iznos porez, plus ako ide kurirskom službom naplaćuju se i troškovi špedicije oko 4000 dinara.

Saveti
- Uvek kupujte na proverenim sajtovima
- Raspitajte se o iskustvima drugih pre nego što pazarite nešto. Pročitajte forume i blogove na ovu temu
- Ja lično, uvek pročitam o prodavcu na sajtu, odakle posluje, da li ima adresu, telefon itd.
- Ukoliko vas nešto zanima ili vam nije jasno kontaktirajte prodavca. Isto postupite i u slučaju da roba kasni.   To učinite putem customer service na sajtu i/ili putem drušvenih mreža..preporučujem twitter!!!
- Obavezno kada kupujete garderobu i cipele proverite opis proizvoda. Od kog je materijala, proverite mere u cm, brojeve (uglavnom postoji size chart po kom možete da vidite koji broj vam odgovara). Na kineskim sajtovima često se desava da brojevi nisu realni i da su često broj manji nego naši, a ako je one size to je najčeće najmanji broj (xs ili s)
- Uvek obratite pažnju da li postoje kodovi za sniženja
-Ako ste skeptični počnite sa manjim kupovinama, na sajtu na kom je besplatna dostava

A sad omiljeni sajtovi
asos.com Moj najomiljeniji već neko vreme. Veoma velik izbor garderobe, cipela, nakita, naočara, kozmetike i za dečake i za devojčice, različitih brendova. Moram da pohvalim izbor stvari za trudnice, ja sam se ovde dosta snabdevala jer nije skupo. Velika sezonska sniženja, čak do 70%. Česte akcije sa sniženjima i do 50%. Ja na mejl dobijam obaveštenja, tako da preporučujem svima da se prijave na mail listu. Ne plaća se dostava, stiže za najduže dve nedelje!!! Meni se nekoliko puta desilo da ne stigne u predviđenom roku, obraćala sam se customer service-u, oni zahtevaju da prođe još 9 radnih dana, a ako u tom roku paket ne stigne šalju vam novi, koji stiže za 2-3 dana i uvek u tom slučaju dobijate tracking number. 
dorothyperkins.com  Odlične rasprodaje, cipele budu super povoljne. Imaju dosta brendova osim DP. U ponudi imaju sve od garderobe, modnih detalja, cipela, za trudnice (ali nisam bila oduševljena izborom)... Dostava Standardna se plaća 6 funti, a stiže za 9 dana. Meni su cipele kasnile skoro 3 nedelje, morala sam nekoliko puta da im pišem. Traže da prođu 3 nedelje i tek onda proveravaju šta je sa pošiljkom. 
missselfridge.com Mislim manje više isti kvalilet i uslovi kao i Dorothy Perkins. Možda za nijansu skuplje.
topshop.com Omiljeni. Ima super ponudu garderobe, kozmetike, cipela, tašni, garderobe za trudnice...svega. Opet kao i prethodni ima razne brendove u ponudi. Malo su jače cene. Dostava je 6 funti, za 9 dana isporučuju.
newlook.com Ok cene i ponuda, ima raznih brendova, a od skoro ima i garderobe za trudnice. Cena dostave je malo skuplja 9 funti, stiže za 5-7 dana.
riverisland.com Fenomenalan izbor, cene su ok. Šalju u Srbiju za 8 funti, do 10 dana treba da stigne.
romwe.com Ne plaća se dostava. Ima baš kul stvari, nakit mi je uvek privlačan kod njih, a cene su super. Naročito što imaju stalno kodove za popuste, a dobijate i 20 % na prvu kupovinu. Ne znam kakav je kvalitet jer nisam još ništa uzimala, ako neko zna neka napiše u komentaru.
oasap.com Ima svega zanimljivog, mene malo odbija jer su cene dosta visoke, a čini mi se da imaju puno kopija..Planiram da nešto poručim sa ovog sajta, pa ću javiti šta mislim (isto i sa romwe.com). Dobra stvar je što imate 25% na prvu kupovinu, besplatnu dostavu i česte popuste.
wholesale-dress.net Je čini mi se veoma popularan kod naših ljudi, ja ne znam zašto..manje više sve su kopije, svi kritikuju kvalitet robe, a i dalje poručuju. Ja nisam, nekoliko puta sam htela, pa odustajala zbog cene dostave..ispadne skuplja dostava od stvari. Još sam milion puta naišla na slike na njihovom sajtu koje su skinute sa npr. Zarinog sajta i to je kao roba koju prodaju, fuj. Mislim da obračunavaju po težini i destinaciji. Plaća se western unionom i za to morate i proviziju da platite (možete da podelite sa nekim troškove, ali opet...)
eyeslipsface.co.uk Ja sam oduševljena ovim sajtom. Plaća se dostava, ali je sve baš jeftino..Ja sam zadovoljna sa četkicama za šminkanje, imam korektore, primere, svašta nešto i sve mi je super. Odnos cena-kvalitet je vrh. Besplatna dostava je za iznos preko 30 funti, a mislim i da brzo stigne..malko sam zaboravila za koje vreme.
lookfantastic.com i feelunique.com Oba imaju kozmetiku, brdo brendova. Posebno su interesantni zbog onih koje ne mogu da se kupe kod nas, a i zbog povoljnih cena uopšte. Više o sajtovima za kozmetiku pogledajte na makeup & more blogu.
macy*s.com Moj omiljeni za kupovinu dečijih stvari, Maksima sam tu snabdela sa mnoštvom slatkih stvari. Sneženja su ogromna, promocije i popusti su česti, dobija se popust na stvari koje su već snižene i td. Problem: dostava, Srbije nema na spisku zemalja u koje šalju. Zato preporučujem ono što ja radim..nađite nekoga u SAD, na čiju adresu da se dostavi roba, a vi platite svojom karticom. Posle je lako poslati za Srbiju, jer uvek neko dolazi....
nordstrom.com Isti slučaj kao sa macy*s.
freepeople.com Prelepe stvari, cene su po meni dosta visoke. Dostava za Srbiju 35 dolara. Zato opet preporučujem prijatelje u SAD-u. Neka korist da se od njih izvuče, hihi.
victoriassecret.com Mislim da znate šta se tamo nudi. Dostava za Srbiju postoji, ali je skoro 40 dolara. Opet prijatelji kurirska služba.
solestruck.com Sajt na kom možete naći fenomenalne cipele, uključujući čuvene Jeffrey Campbell, Ash, Acne, Sam Edelman i mnoge mnoge druge brendove...Shipping - standardni je besplatan za porudžbine preko 150 dolara, a plaća se 25 dolara za one ispod ovog iznosa.
luisaviaroma.com Nudi luksuzne brendove i tu možete pazariti cipele, tašne, nakit i garderobu. Do Srbije stiže DHL-om ili FedEx-om, ne plaća se dostava.
dealextreme.com Sajt na kojem možete nađi svakakve zezancije-gedžete (za telefone, fotoaparate, računare, pa sve do nakita i odeće). Dostava je besplatna, a stiže za 7-15 dana. Mi smo svašta kupovali za fotoaparat i telefone i baš smo zadovoljni.

  Verujem da sam mnogo toga zaboravila da napišem, ali bićete obavešteni o svemu čega se budem setila. Nadam se da je post bar nekome od vas koristan i da ga nisam uzalud pisala i potrošila dan. Stvarno je potrajalo dok ga nisam završila. Naravno da je Maksim sve vreme tražio pažnju, da sam prekidala sto puta i da dok se vratim do računara ode misao, mozak blokira i sve tako...
Pitajte sve što vas zanimam, a ja ću se potruditi da vam na sva pitanja odgovorim.

49 comments:

  1. E ovo mi je trebalo. Zahvaljujem se :)

    ReplyDelete
  2. Ja sam pokušala da naručim nešto sa Romwe-a, ali s obzirom da je plaćanje isključivo preko PayPal-a nisam uspela. Inače, stvari su predivne, i mnogo mi je žao što ne mogu ništa da naručim.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Predlazem ti da im pises, verovatno ce ti izaci u susret da platis putem google checkout-a ili western-a...

      Delete
    2. Jednom sam ih zamolila da platim direkt preko kartice, nisam uspela. Probaću opet, što da ne. :)

      Delete
  3. Meni se Romwe baš dopada. Stlano ima neke akcije i saradnje..kako sa blogerkama tako i na Polyvore-u npr. Sviđaju mi se one njihove kragnice.
    Verujem da ti je trebalo baš dosta vremena da ovo ispišeš ali super što si svoja iskustva podelila sa nama koji smo i dalje malo skeptični :)
    Ljubim :*

    http://marinamarry.blogspot.com/

    ReplyDelete
  4. Super post! To mi je trebalo, poshto pochinjem da se mlatim s tim online shoppingom i josh uvek sam malo skeptichna... Thanx! <3

    ReplyDelete
  5. Odličan post i za one koji već kupuju preko neta i za one koji bi to želeli, ali se nisu usuđivali do sad.

    ReplyDelete
  6. odlican post..bas nam je to trebalo...da nam neko otkrije misteriju on-line kupovine ;)

    ReplyDelete
  7. Ovaj post ce biti bookmarkovan!!!

    ReplyDelete
  8. bas dobar tekst i super je sto si ovo podelila sa nama :-) dugo mi je trebalo dok sam se odlucila za kupovinu preko neta :-)

    ReplyDelete
  9. Uuuu, svašta nešto! Definitivno post koji ću čitati više puta :) idem sad polako redom da klikćem na linkove. Hvala ti puno, najsrećnija sam zbog ovih sa šminkom, jer ima stvari koje mnoogo želim, a ne mogu ni ovde ni tamo negde da ih nađem, pa se nadam da ću ih naći na ovim sajtovima :)

    ReplyDelete
  10. Odlican tekst , nikako suvoparan , korisne informacije . Hvala ti sto si podelila to sa nama :) :* :*

    ReplyDelete
  11. Tooooo! To smo trazili! :)
    Hvala, hvala i hvala! :))) Mislim da nam je ovo svima dosta pomoglo. :)
    http://dictionaryoffashion.blogspot.com/

    ReplyDelete
  12. Super ti je lista online prodavnica, sve je pristupacno i dosta sigurno!

    ReplyDelete
  13. Odlično, bukmarkovala sam post i pre nego što se odlučim na ovaj korak da ga iščitam još jednom :D

    ReplyDelete
  14. Odlican post, cekali smo ga sa nestrpljenjem:) Puno hvala na iscrpnim informacijama !:)

    ReplyDelete
  15. Cute blog! Hopefully you can stop by my personal style blog sometime too :) :)

    www.raindropsofsapphire.com

    ReplyDelete
  16. Sjajno, svaka čast na ovoko iscrpinim i detaljnim objašnjenjima! Divna si! :)
    definitivno ću se vraćati na ovaj post još koji put :)

    ReplyDelete
  17. Odličan post.Sigurno ću se vraćati da ga još nekoliko puta pročitam.Sad idem u turu po sajtovima da vidim izbor:*

    ReplyDelete
  18. svaka cast na izvestaju! ja juce platih carinu(za oasap), grrrr...Jel po zakonu limit 70 e ili koliko tacno, gde to da nadjem?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ja sam do sad uvek porucivala robu u vrednosti do 50 eura, sa uracunatim prevozom. mislim jednom sam se zeznula i odrali su me i vise nikad se necu zeznuti. poslednja vest je da je limit 70 eura, sa uracunatim prevozom...

      Delete
  19. imam najviše iskustva sa asosom...i definitivno preporučam pay pal...evo nisam znala da vi još nemate tu mogućnost...

    ReplyDelete
    Replies
    1. nasi glupavi propisi i limiti bukvalno odbijaju paypal, na zalost.

      Delete
  20. Mislim da nam je svima ovo trebalo! Ovaj post je dobrobit za celo covecanstvo!

    http://style-trigger.blogspot.com/

    ReplyDelete
  21. Haha, i ja bookmarkujem :)

    Mene uvek muče veličine, tako da do sada nisam kupovala ništa osim tašnica, nakita i sličnog, ali slažem se sa tobom, Asos i ELF su odlični!

    ReplyDelete
  22. Najdobriot post....Bravo!!!! Pozdrav od Makedonija;)

    ReplyDelete
  23. svaka cast za text,nisam nikada kupovala online,(strah me da ne omasim velicinu)pa ne razumem sve sta si napisala,moracu jos koji put da procitam! :)

    ReplyDelete
  24. Bravo - super informativni post! :)

    ReplyDelete
  25. Divno je sto ti nije bilo tesko da nam napises sve ove korisne informacije!Hvala!

    ReplyDelete
  26. bravo za post! meni je takodje asos najomiljeniji, zato sto su nekako najsigurniji i na kraj se uvjek njemu vratim! :))

    pozdrav veliki iz budve, divan blog

    ReplyDelete
  27. Super je tekst. Odavno sam trazila ove informacije online, i tek sada ih nadjoh. Svaka cast. Meni je jedino problem sto sam gledala neke cipele na LUISVIAROMA sajtu i sve su preko 50 evra naravno :(. Ako si ti imala negativna iskustva sa carinom, plasi me da krenem u tu kupovinu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ma to sa carinom je da stvarno nikad ne znas..meni su sad naplatili a iznos je bio ispod 50 e..mada nije mnogo ispalo oko 2000 din car i porez. probaj sa asos.com prvo pa posle ako se ohrabris probaj druge sajtove!

      Delete
  28. Tekst je stvarno koristan, još uvek kod nas nemamo prave informacije vezano za ovaj vid kupovine...Hvala puno na inormacijama! Interesuje me vezano za ovu temu da li si plaćala na asos i dorthy perkins sa Visa Virtuon karticom, ja sam uspela sa Maestro karticom Erste banke da kupujem na new look, ali na dorothy perkins i na asos-u nisam uspela jer ne prihvataju Switch Maestro... Zanima da li si ti baš sa ovom Visa Virtuon Raiffeisen kupovala na ova dva sajt? Hvala unapred na odgovoru i odvojenom vremenu... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Izvinjavam se sto nisam ranije odgovorila, tek sad sam videla komentar. Ja sam placala Visa virtuon karticom na oba sajta.
      Pozdrav!!!

      Delete
    2. Hvala puno, nigde ne mogu da dobijem informaciju za konkretno ta dva sajta, za asos još i ima ali dp nigde, jako si me obradovala! :) Hvala, hvala, hvala! :)

      Delete
  29. Jedno pitanje: kada poručujem preko Asosa iz kolekcije za trudnice, koju veličinu treba da uzmem? Tj. koja su tvoja iskustva?
    Inače mi je standardna, koju uvek nosim 36, tj. S. Pretpostavljem da i sad uzmimam onu UK 8, koja odgovara 36, jer su ti modeli svakako pravljeni za trudnice i u predelu stomaka (gde su mi dimenzije jedino i promenjene)su prilagođeni tome.

    Hvala!
    p.s. sve pohvale za tekst!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cao!
      Hvala!
      Ja sam porucivala svoju velicinu!
      Tako inace i oni savetuju, posto je maternity garderoba prilagodjena odredjenim brojevima!!

      Delete
  30. Koliko je naprimer $10.00 u dinarima? :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. npr http://www.kursna-lista.com/konvertor-valuta

      Delete
  31. Da li si u medjuvremenu imala iskustva sa jos nekim sajtovima za prodaju decije garderobe?

    Hvala!

    ReplyDelete
  32. Vidim da je odavno tekst pa me interesuje da li je neko narucivao sa sajta Macy's jer sada na spisku zemalja ima Srbije.
    Hvala
    Dusanka

    ReplyDelete
  33. Verujem da sam mnogo toga zaboravila da napišem, ali bićete obavešteni o svemu čega se budem setila. Nadam se da je post bar nekome od vas koristan i da ga nisam uzalud pisala i potrošila dan. Stvarno je potrajalo dok ga nisam završila. Naravno da je Maksim sve vreme tražio pažnju, da sam prekidala sto puta i da dok se vratim do računara ode misao, mozak blokira i sve tako...
    bulk tee shirt orders
    bulk buy raglan t shirts

    ReplyDelete