Savršeno testo za pizzu, recept Jamie Oliver-a, malo izmenjen:
Suvi sastojci: 1 kg brašna (piše na pakovanju pizza brašno, može i meko brašno t 500 ) i 1 kašičica morske soli
Tečni sastojci: 600 ml mlake vode u koju ide supena kašika šećera i 14 g/2 kesice suvog kvasca (dr.Oetker) i 4 supene kašike kvalitetnog maslinovog ulja. To treba promešati i ostaviti nekoliko minuta da krene kvasac, odnosno dok se ne stvori oko 1 cm pene na vrhu.
Potom suve sastojke staviti u posudu/vanglu i napraviti rupu u sredini gde se sipaju tečni i viljuškom postepeno mešati. Kad više nije moguće mešati viljuškom prebaciti smesu na dasku i dobro umesiti rukama dok testo ne prestane da se lepi i ne postane glatko. Vratiti u vanglu, pokriti krpom i ostaviti da raste 2h na toplom mestu. Onda ga premesiti i testo je tad spremno da se koristi. Ipak, najbolje je dobro zapakovati testo u kesu, i ostaviti u fridžu da odstoji jedan dan.
Toping...paaa, po želji. Nije neka filozofija, stavite ono što najviše volite. Ja sam veliki obožavalac pizze jer je svaki put drugačija. U zavisnosti od raspoloženja, godišnjeg doba, svežih sastojaka i onoga što već imamo u špajzu i frižideru. Na slici je trenutni favorit naše kuće. Mocarela, slanina, crveni luk, sušeni paradajz i dinstane gljive sa majčinom dušicom. I naravno ništa u našoj kući bez malo alkohola (možda mnogi od vas misle da bi vino išlo bolje, ali izbor alkohola je svar raspoloženja)!!! :)
Šta vi preferirate kao toping?
Probajte i javite utiske
Izgleda njami, moracu da probam tvoj recept, ja najvise volim mocarelu, rukolu i suseni paradajz ali zavisi od raspolozenja menja se i toping :)
ReplyDeleteProbaću ovaj recept, sviđa mi se ovako tanka kora. I meni stalno ispada drugačije :-D
ReplyDeleteObozavam picu,i isprobala sam mnogo recepata ali drzim se nekog starom receta od mame,ovo izgleda bas mmmm i probacu i ovaj recept ;)
ReplyDeleteOvo mi je bas trebalo.Testo za picu!!
ReplyDeleteMuz primio k znanju :D
ReplyDelete