Tuesday, March 25, 2014

LAZANJE sa SPANAĆEM

Ovo je jedano od onih  jela koje možete završiti za 45 min, a da od toga 35 ide na pečenje. Postoji i mnogo prečica za one sa manjkom vremena, pa bez brige možete da se upustite u avanturu. Ove, zelene, lazanje kako ih mi u našooj kući zovemo najviše volim da spremam s' početka proleća, sa pojavom prvog spanaća u baštici (hvala Ljubičićima ;))
Korak 1: pripremiti spanać, oko 500 g oprati i blanširati u slanoj vodi 1-2 minuta, a potom ga dobro ocediti i sitno  iseckati. (prečica koristiti brikete spanaća, koji su jednako ukusni u ovom jelu, a koliko znam zamrzavanjem spanać ne gubi mnogo vitamina, tako da nemate šta da brinete). 
Korak 2: Napraviti sos od paradajza - na malo maslinovog ulja izdinstati pola glavice crnog luka i čen belog luka, ubaciti seckani paradajz, svež bosiljak, biber, so, malo šećera i vuster sosa (prečica je gotov sos Barilla Marinara ili Napoletana)
Korak 3: U 500 g švapskog sira (ili rikote, ili nekog sitnog sira koji volite) umutiti 2 jaja, dodati malo morske soli, kk majčine dušice (sveže ili sušene), kk sušenog origana, zatim malo sveže mlevenog bibera, muskatnog oraha i šaku sveže naribanog parmezana. U tu smesu ubaciti spanać i dobro umešati.
Korak 4: Mocarelu naribati/iseći na kolutove, u zavisnosti kakvu koristite i pripremiti lazanje - moja preporuka su one koje se nekuvaju (Barilla ili Del Castello su najbolje)
Korak 5: Ređanje slojeva u đuveč tepsiju-kaserolu.Početi sa paradjz sosom, pa onda staviti red lazanja, opet sos, pa sir i spanać, mocarelu, lazanje, sos i tako sve dok ima...Poslednji sloj bi trebao da budu sos od paradajza i sir.
Savet: Početi sa sosom od paradajza kako se ne bi zalepilo za pleh.
Savet 2: Između 2 pločice testa napraviti razmak od oko 1 cm da testo ima mesta da raste kako se ne bi naboralo

9 comments:

  1. Obozavam lazanje!. Nisam do sad jela ovako pripremljene, ali posto volim spanac dopada mi se ideja! I slike su jako dobre! :)

    ReplyDelete
  2. Bas sam nedavno gledala ovaj recept od Jamie Olivera http://www.jamieoliver.com/recipes/vegetables-recipes/squash-spinach-pasta-rotolo, i razmisljala da umesto bundeve koristim sir, sto bi bilo nesto slicno ovom tvom receptu. Moram da priznam da ovo tvoje deluje primamljivije!
    Uskoro ce biti isprobano! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. i hvala tebi za ovaj tip, nisam videla taj recept :)

      Delete
  3. nom nom! :D
    xx
    fashionworldbymoi.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. Obožavam lazanje, ali nisam nikad probala da ih pravim, niti sam probala lazanje sa spanaćem, tako da... Hvala na ideji. :)

    ReplyDelete
  5. Looks good, I have to try this! Thank you for sharing :)

    ReplyDelete
  6. Nisam neka kuvarica, al muz ce rado da isproba :))

    ReplyDelete
  7. Super ideja i kontam da je bolje nego sa mlevenim mesom, koje sam pocela da izbegavam.
    Volim tvoje kuvarske pustolovine :)

    ReplyDelete